Великодня паска: на Черкащині поділилися секретним рецептом [ Редагувати ]
Випікання паски - особливий ритуал для вірян напередодні Великодня. Роблять це традиційно у середу, четвер чи суботу. До цієї справи зазвичай радять братись із гарними думками та в хорошому настрої. Окрім пасок, українцям давно припали до душі крафіни та панетоне. Про кращі рецепти великодньої випічки у господинь та господарів розпитувала Ірина Васюра.
Замішуємо і додаємо борошно.
Ось так у тиші та спокої Оксана готує великоднє тісто. Спершу - опара. Дріжджі, цукор, тепле молоко та борошно. А за 20 хвилин додає яйця, масло і ще борошна. Знову вимішує і ставить у тепле місце.
Масло додаємо потрошку, воно зараз таке буде тісто.
Випікання паски - це ритуал, каже Оксана. Це історія не лише про випічку. Готуватися до Великодня її навчили мама та бабуся. І тепер цю атмосферу родинного свята хоче зберегти для наступного покоління.
Оксана Підгайна, жителька Черкас:
Для мене це така традиція, яка нагадує про найрідніше і найкраще місце на землі, я хочу, щоб воно і в моїх дітей збереглось, тому хочу випікати і всім раджу, це якось тепло і по-домашньому смачніше набагато.
Окрім традиційної паски, дівчина робить ще й кілька крафінів, які відрізняються лише підготовкою до випікання.
Розкачуємо тісто, викладаємо начинку, скручуємо у такий рулетик і розрізняємо навпіл, тут нічого складного немає, але поспішати не треба, ось так тоді згортаємо з обох боків.
Потому уже сформовані паски й крафіни ставить у духовку. Загалом на приготування такої великодньої здоби Оксана витрачає близько трьох годин.
Певна температура і час випікання.
А так печуть паски у черкаській крафтовій пекарні. Тут їх готують на заквасці, і цей процес потребує майже дві доби. Окрім правильного замісу, важливий ще й правильний настрій, розповідає пекар Олександр.
Олександр Дроненко, шеф-пекар:
Всім кажу - все негативне залишаємо десь там, а сюди заходимо з позитивом і посмішкою. Дуже переживаєш, бо це дуже довго, не можеш зрозуміти, коли це треба зробити, весь час думаєш, щоб встати й вчасно це зробити.
У пекарні великодню випічку роблять креативно - з журавлиною та лохиною. А ще тут запровадили акцію підвішеної паски. Щоб кожен, хто хоче висловити свою повагу та вдячність українським захисникам, міг оплатити їм святкову здобу. Адже головним є не рецепт чи дизайн паски, а дух єднання, вдячності та затишку. А купувати паску чи випікати її - не так вже й важливо.