Ціни на продукти: скільки цьогоріч коштує Великодній кошик [ Редагувати ]
Українці готуються до Великодня. Ідуть на закупи для святкового столу. Ціни на продукти цьогоріч приємно дивують - деякі поповзли вниз. Наша кореспондентка Олена Логінова вирушила на один з Київських ринків збирати Великодній кошик. Подивимось, наскільки ціни "стрибнули" вгору. А ще ми спечемо домашню паску в українських традиціях і дізнаємось, чи вийде вона дешевше за куплену.
Олена Логінова, кореспондентка:
Ми на одному зі столичних ринків будемо збирати Великодній кошик. Подивимось у скільки він обійдеться нам цього року. І робитиму закупи я не одна, а разом з Мариною Соботюк. Ну, що ж, Марино, починаємо. Вручаємо тобі кошик.
Сьогодні з Мариною будемо витрачати кошти економно. Збиратимемо лише основні продукти.
Олена Логінова, кореспондентка:
Марино, розкажи, що за традицією має бути в українському Великодньому кошику?
Марина Соботюк, популяризаторка традицій української культури, співзасновниця ГО "Інститут культури України":
Обов'язково паска, крашанки, тобто яйця, обов'язково щось з м'ясних продуктів. Це, як правило, ковбаса або запечене м'ясо у тісті. У мене тато робить таку страву: запікає кусок гарного м'яса. Також хрін.
І передовсім ми прийшли по молочні продукти. Бо на паску нам знадобиться і масло вершкове, і молоко.
- Марино, що ти побачила по цінах, наскільки вони змінилися у порівняні з минулим роком? - Ось, наприклад, вершкове масло в цьому році коштує десь за кілограм 360 грн. Воно здорожчало на відсотків 13%, сметанка 160 грн, в принципі приблизно так само коштувало, може, трохи здорожчало. - Ну, не сильно. - Ні, не сильно, і кисломолочний сир 200 грн в цьому році, теж не сильно змінився, на декілька відсотків ціни піднялися на молочні продукти, але не значно.
Ідемо по яйця.
- Зараз ми біля яєць, і цього року ціни дуже приємно здивували. Яйця значно подешевшали, приблизно на 35%, і, приміром, ось таке яйце, щоправда, невеликого розміру, десяток ми можемо взяти за 20 грн. А яке ми з тобою візьмемо? - Давай по 25, трошки більше, бо то дуже маленьке. - А скільки нам треба? - 10 вистачить. - Цього року на яйцях можна не економити.
Експерти кажуть, ціни на яйця стали своєрідним "гостинцем" українцям до Великодня. Але прогнозують, така "радість" триватиме недовго, вже незабаром ціни почнуть рости.
Олег Пендзин, економічний експерт:
Це пов'язано було з тим, що дуже великий обсяг експортної продукції - курятини і яєць через блокування кордонів України лишився в Україні. Пропозиція виросла як мінімум у два рази. Що робиться з ціною, вона йде вниз. Але є певний прогноз на травень місяць через те, що у нас з вами розблоковані кордони. Давайте будемо чекати реально у травні. Ціна на яйця, на олію, на цукор піде вверх, принаймні до рівня минулого року.
І тут же поряд - ятки з м'ясом. Вибір перед святами хороший. На будь-який смак, особливо багато свинини. Яку, до речі, найчастіше і беруть у великодній кошик. Ціни за рік виросли на 10%, яловичина - ще дорожче.
Олена Логінова, кореспондентка:
Розкажіть, що у вас та в яку ціну перед святами?
Владислав, продавець:
М'ясо зараз трошки подорожчало, трошки сало подешевшало. Зараз м'ясо гарне по 250 грн і 240-230 грн лопаточка.
Олег Пендзин, економічний експерт:
Середня вартість українського Великоднього кошика виросла щодо минулорічного на 6-7% і становить 1380 грн. Найбільше виросло в ціні вершкове масло - 13%, м'ясо - 7%, втратило в ціні - цукор -10%, яйця -35%, борошно -3%.
А ми тим часом рушаємо по "королеву" Великодня - паску. Подивимося спершу, скільки коштує вже готова.
Продавчиня:
550 грамів - 125 грн паска з родзинками і 150 грн коштує пасочка з цукатами.
Пасочки є від 25 грн - 100 грамові та до 700 грн - кіло триста, на будь-який смак.
Олена Логінова, кореспондентка:
- Ось такий Великодній кошик у нас вийшов. Ми взяли не всі, а основні продукти, і при цьому ціна нас приємно здивувала. Так, Марино? - 800 грн! - Але якщо додати туди ще домашньої ковбаси, то вийде близько 1000 грн. - Проте це все одно дешевше, ніж минулого року. - Тому беріть кошик і гайда на ринок. Готуйтеся до Великодня.
Тепер з Мариною будемо готувати традиційну українську паску. Марино, якою має бути паска в українських традиціях, розкажи нам про особливості і які продукти у нас на столі?
Марина Соботюк, популяризаторка традицій української культури, співзасновниця ГО "Інститут культури України":
Смачна, масна, здобна. Має бути традиційний хліб, який називається Великоднею Паскою. Бабусі випікали, додаючи максимальну кількість всього жирного. Брали жирне вершкове масло, жовтків щобільше. Паска традиційна - це коли дуже багато жовтків, в деяких регіонах України й досі кладуть до 40 жовтків.
Отже, починаємо готувати. Ми робитимемо дві великі по 350 грамів. У нас на столі просіяне борошно вищого ґатунку, жирне молоко, цукор і цукрова пудра. Яйця і, один із секретних інгредієнтів, родзинки, попередньо вимочені в медовій настоянці. Я кажу, я відчуваю навіть запах, аромат такий дуже приємний.
Усе розпочинається з приготування опари. Це той стартер, який дозволить тісту піднятися. Беремо живі дріжджі - 30 грамів. І що важливо - за нашим рецептом більшість інгредієнтів розминаємо руками. Так робили наші прабабусі. Додаємо тепле молоко, цукрову пудру, борошно.
Олена Логінова, кореспондентка:
А як взагалі господині готувалися до свята до приготування пасок, в якій це атмосфері відбувалося?
Марина Соботюк, популяризаторка традицій української культури, співзасновниця ГО "Інститут культури України":
Не можна було сваритися. Думки погані висловлювати. Жінка мала підійти до приготування хліба великоднього чистою, прибраною святковою, з молитвою, зі світлими думками.
Тепер нашу готову опару накриваємо рушником і ставимо в тепле місце. Коли наша опара підійшла, додаємо в неї всі інші інгредієнти - яйця з цукром, вершкове масло, дрібочку солі, 2.5 склянки борошна. Тісто розкладаємо по формочках і додаємо родзинки, попередньо обваляні в борошні.
Марина Соботюк, популяризаторка традицій української культури, співзасновниця ГО "Інститут культури України":
А зараз я вам покажу, як підійшла наша паска і ставимо на випікання. Ооо, подивіться, як підійшла, тепер її можна випікати. Ставимо на 100 градусів на 10 хв і потім на 180 градусів ще на 35 хв.
Ось яка у нас вийшла готова. І зараз момент один з улюблених - прикрашання.
Марина Соботюк, популяризаторка традицій української культури, співзасновниця ГО "Інститут культури України":
- Найулюбленіший момент, накладай багато, хай тече. - А це дуже відповідально, я починаю хвилюватися. - Не хвилюйся, сміливіше, отак зверху. - Дивіться, у мене такі прикраси, декоративні яйця, ми вставляємо три яйця, і я беру бузину, посипаю бузиною і ромашкою.
А ще квіточкою бузку та свіжої м'яти.
Олена Логінова, кореспондентка:
- Ось яка гарна традиційна українська паска у нас вийшла. Марино, скажи, скільки коштує самому спекти ось таку домашню паску? - Рахую. Тут десь 350 грамів - десь 80-90 гривень, бо ми брали найкращі продукти. - І на скільки у нас вийшло дешевше, якщо купити в магазині? - Та в половину, зараз паска коштує від 160 грн є і 250 грн. Печіть самі, дуже легко, просто, швидко. - Мені дуже подобається.
Олена Логінова, кореспондентка:
Усіх українців вітаємо зі світлим прийдешнім Воскресінням Христовим!
Марина Соботюк, популяризаторка традицій української культури, співзасновниця ГО "Інститут культури України":
Бажаємо нам, українцям, швидкої перемоги і щоб наші захисники поверталися додому живими та здоровими.