Ціни на овочі: у скільки обійдеться весняний салат [ Редагувати ]
Овочі за ціною м'яса. Ринки України переповнені сезонною городиною, але ціни не для кожного. Як змінилися у порівнянні з 2023 роком? У скільки обійдеться набір інгредієнтів для весняного салату? Та як вплине пізній Великдень на наші гаманці? Наші журналісти пройшлися ринками України та порівняли ціни на молоді овочі. Дивіться далі.
Ярина Марків, кореспондентка:
- Ми на одному з найбільших ринків столиці. Прийшли по інгредієнти для весняного салату. Прицінимось? Ось одразу бачимо огірок, оптова ціна 70 грн за кілограм. Скажіть, будь ласка, звідки огірочок? - Львівська область, сокальські овочі.
Зазначу, що це гуртівня - зрання звідси овочі розходяться по всіх ринках Києва. Торгують тут і в роздріб. Націнка - 30%, 40%, а то й 50%. От за огірки правлять в середньому 100 грн за кілограм. Привезені з теплиць Рівного та Київщини.
Продавчиня:
От на цей час якраз так гарно впали ціни. Був 250 грн.
За нашу молоду білокачанну капусту просять 75 грн за кілограм.
- А зелень в яку ціну? - Зелень по 250 грн за кілограм. Якщо ми, приміром, будемо брати 1 пучок? - Плюс-мінус 50-60 гривень.
Туди ж і молода цибуля - 150 грн за кілограм. А редиска по 70-80 грн. Як розповідає представник ринку, основними годувальниками сезонними овочами наразі є Рівне, Одеса, Закарпаття та Київщина.
В'ячеслав Забєлін, перший заступник директора ринку "Столичний":
Ринок плодово-овочевий перебудовується. Бо, зазвичай, в нас був сезон Херсонських молодих овочів. Зараз зрозуміло, що звідти ми нічого не маємо. З іншого боку, в нас енергоресурси піднялися в ціні і все це впливає на формування цін.
А на ціни імпортних овочів, додає, неабияк впливає й блокування польсько-українського кордону. Болгарський перець традиційно б'є рекорди - 160-180 грн за кілограм. А я тим часом уже все купила.
Олена Мендалюк - кореспондентка:
Ось такий пакет з інгредієнтами для весняного салату обійшовся нам у 174 гривні. Недешево. Вистачить цього, мабуть, на один сімейний обід.
Та ціни от-от впадуть, додають торговці, адже цьогоріч, завдяки теплій погоді, городина дозріватиме на півтора-два тижні швидше.
Олена Мендалюк - кореспондентка:
На закупи у Дніпрі ми взяли про всяк випадок 200 гривень. Чи вистачить цих грошей на весняний салат зараз дізнаємося?
Ціни на сезонні овочі ми будемо перевіряти у найпопулярніших серед городян вуличних точках продажу. Овочі з Дніпропетровщини та Одещини. Єдине - солодкий перець імпортний, з Туреччини. Він найдорожчий - по 175 гривень. Вітчизняні ж огірки від 80 гривень і по 120 домашні.
Помідорчики також є по 80, 120, 125, наші по 110 гривень. Редисочка 65, 50 грн.
Молода капуста на прилавку по 70 гривень, є у продажу і молода картопля. За неї правлять 110 гривень за кілограм. Ціни від торішніх, кажуть продавчині, відрізняються. Щось подорожчало, а дещо і стало дешевшим.
Юлія - продавчиня:
Наприклад, огірок домашній минулого року коштував 160-180 гривень. В цьому році - 120. У цьому році капусточка дорожче десь на 5-10 гривень. Домашній помідор дешевше йде, турецький так само.
Ми ж просимо зважити нам овочів на весняний салат.
- Помідорчик наш, український, скільки штучок? - Два. - Все разом 124 гривні. - А огірки по чому? - Огірочок 90 гривень закарпатський і брошнівський.
Активно торгують свіжими овочами і на центральному ринку Івано-Франківська. Найбільш ходовий товар, кажуть продавці, огірки, помідори, перець, зелена цибуля і молода капуста. Та на розкладках більшість овочів з-за кордону. Відтак, і ціни на рівні зимових.
Наталя, продавчиня на ринку:
Помідори від 90 гривень до 140 - це чері. Помідори не дешевіють, бо ще нема наших. Це йдуть привізні.
З українського городу - зелень, капуста й огірок. Постачати їх на ринок підприємці активно почали лише тиждень-два тому. Й ціна одразу сповзла вниз.
Роман, продавець на ринку:
Капуста 65, огірочок закарпатський, брошнівський, франківський.
Останні кілька тижнів активно купляють і редиску. Вона теж з місцевих теплиць. Ціна й на неї впала. Пучок 15-20 гривень проти 30 ще місяць тому. На вагу виходить ще дешевше. І торгуватись можна.
Редиска закарпатська 50-45 грн, залежно, хто скільки бере, ціни договірні.
Скуповується нині й пенсіонерка Леся. Каже, в неї стандартний набір: огірки, помідори, цибуля, капуста. Бере всього, але небагато. Так, щоб вистачило на салат онукам.
Два помідори, два огірки. Беру, що найдешевше.
Продавці кажуть, такі ціни на овочі триматимуть до Великодня.
На ринки Одеси ранні овочі везуть з півдня регіону, де тепліше. Молода капуста по 70 гривень за кілограм, редиска - по 55 грн, огірки - по 100 грн. І це не межа, кажуть продавці, бо невдовзі з'явиться і ґрунтовий огірок.
Наталія Ісакова, продавчиня:
Тобто вже він буде на городах, і в селах, і всюди. І тоді він вже буде дешевшати. Може бути і 50, і 60, і 70 гривень, а може бути й по 20 грн. Чим далі, тим дешевше.
Що ж до помідорів, то вони поки що лише турецькі: від сімдесяти гривень до півтори сотні за кілограм. Але скоро з прилавків їх мають витіснити вже наші, вітчизняні, томати. Що, звісно, вплине й на вартість. А ось зелень - місцева та вже з відкритого ґрунту.
Сергій Губанов, продавець:
Ну, якщо зелень ця була у нас 20 гривень, зараз уже 10: на п'ятдесят процентів дешевше. Салатик можемо запропонувати хороший домашній уже, на бутербродики, по 15, а був - 25: уже різниця є!
Буряк та морква - по двадцять п'ять за кілограм, картопля та цибуля - по тридцять. Загалом в Одесі говорять, що ціни нижчі за торішні. По-перше, фермери стали вирощувати більше овочів, а по-друге:
Олена, продавчиня:
Тримається ціна до Великодня, а в цьому році Пасха у нас пізня, п'ятого травня, а значить до п'ятого травня його буде багато, щоб люди купляли - значить, треба ціну скидати.